נינג’ה בטיפוס כל אחד יכול
מתקרב לגיל 40 , אולי אני צריך להיות מודאג? אולי צריך לעשות מעשה? אז הלכתי לעשות מה שכולם היו עושים במקרה כמו שלי, הלכתי לטפס כמובן.
הכותב: עופר בלוטרייך ,מטפס צוקים מקצועי ופיזיותרפיסט ספורט (M.SC, B.PT)
השבוע עלתה לי המחשבה. אני כבר בן 39.5, לרגע קט נבהלתי, כמובן שכמו כול גבר טיפוסי אני מתכחש לגיל ולא מרגיש ככה אבל מסתבר שלאט לאט בלי שאני שם לב אני כבר מתקרב לגיל 40. את משבר גיל 40 הקפדתי כבר לעבור בגיל 36, אז אני לפחות בתחום הזה אני לא מצפה לחדשות מרעישות. אבל בכול זאת כשמתקרבים לגיל 40 , אני שואל את עצמי, אולי אני צריך להיות מודאג? אולי צריך לעשות מעשה? אז הלכתי לעשות מה שכולם היו עושים במקרה כמו שלי,
הלכתי לטפס כמובן.
כשהתחלתי לטפס עוד לא ידעתי שטיפוס יהיה התרופה שלי להכל, אני והוא חברים טובים כבר 16 שנה. טיפוס צוקים מלווה אותי כבר מגיל 23, כשהשתחררתי משירות קרבי בצבא, הגיע חבר ולקח אותי לנסות לטפס בקיר טיפוס. לפני הצבא וגם בצבא אהבתי מאוד לרוץ, וחשבתי שזה חשוב, אבל יחד עם זאת האמנתי בכול ליבי שבגיל 30 אני אהיה שמן כמו כולם, וזה היה נראה לי הדבר הטבעי שיקרה. אבל אם עשיתי את המתמטיקה נכון אז עברו כבר 9 שנים (ועדיין לא שמן) מה שאומר שבאותו יום שהלכתי לטפס, כנראה שמשהו השתנה.
אני חושב שלפני אותו יום עברתי ליד קיר הטיפוס אולי מאות פעמים, אני התעלמתי ממנו לחלוטין והוא ממני, אבל זה היתה הדחיפה הקטנה של החבר שגרמה לי לנסות, ומאותו יום חיי השתנו ללא הכר. במקום הטיול של אחרי הצבא הרגיל והשגרתי , מיד חיפשתי את ההרים והצוקים ולא כדי לראותם מרחוק אלא כדי לטפס עליהם, מין משיכה לא ברורה לאו דווקא אל הגובה אלא לאתגר.
את ניו-זילנד ואוסטרליה הקפדתי לראות מלמעלה, וכול פיסת סלע חשוף שראיתי ניסיתי לטפס ובמקום מידע על טרקים מפורסמים ניסית לדלות כול פיסות מידע על צוקים מטופסים .טיפוס זה ספורט קצת שונה, כן הוא ככל כול ספורט אבל יש יעד מאוד ברור : צריך להגיע למעלה! והדרך? הדרך מאוד לא ברורה, וזה מה שכיף בו, הוא מאלץ אותך לחשוב ולנסות לפתור את החידה. מסלול טיפוס יכול לדמות למבוך, וכמו במבוך מתוחכם, מאוד ברור איפה ההתחלה ומאוד ברור איפה היציאה אבל את הדרך יש למצוא, ועל הדרך עושים אחלה ספורט, שהוא לא רק ספורט אלא בריאות נטו. וזה מחזיר אותי לידיעה למה בעצם לא נהייתי שמן בגיל 30, כי הרצון לטפס ויחד עם זאת מגיעה המודעות לשמור על תזונה נכונה ומאוזנת עשו את העבודה. בשנים האחרונות מודעות לבריאות ואיכות חיים בישראל עולה ואפשר לראות יותר ויותר אנשים עושים ספורט או מודעים לפחות ליתרונות של הספורט, וזה לא סתם יש לזה גיבוי מדעי: ארגון הבריאות העולמי ( W.H.O) חקר ומצא שפעילות גופנית של שעתים וחצי בשבוע ( מעל 10 דקות כול פעם) בעצימות בינונית יכולה להוריד את הסיכון למגוון מחלות לא עלינו: לסוגי סרטן שונים לסכרת יתר לחץ דם ומחלות לב – ובעצם יכולות להחליף תרופות והיעילות שלהם היא כמו תרופות.
צילום: מנבו יוניהמה
בניגוד ללפני 20 שנה, טיפוס בישראל מאוד מפותח וכיום אפשר למצוא כמעט בכול מקום קירות טיפוס אורבנים, שמציעים להתנסות בטיפוס בלי שום ניסיון קודם. ובמקרה טיפוס הוא הספורט האידיאלי שעונה להגדרות של ארגון הבריאות העולמי לספורט שיכול להוריד את הסיכון לתחלאות המאה ה-21 אני יודע שלי היה קשה להתחיל ובעזרת דחיפה של חבר הלכתי לטפס, לכן אני ממליץ לבחור חבר או חברה וללכת יחד לטפס.
צילם: גלעד קוולרציק
ולכן השבוע , שחשבתי על זה ועל זה שאני מתקרב לגיל ה40 והתחלתי להיות מודאג,
רגע אחרי מיד נרגעתי כי ידעתי שאני יכול לקחת תרופה.
ומיד יצאתי החוצה לקחת את הגלולה, גלולת הטיפוס כמובן.