החלמה מפציעה

כיצד תחלימו במהירות מפציעת ספורט

רבות דובר על היתרונות של פעילות גופנית, ארגון הבריאות העולמי בדק ומצא שפעילות גופנית מאומצת במשך שעתים וחצי בשבוע, יכולה להוות תחליף לתרופות, ומורידה סיכון לסרטן המעי הגס, סרטן השד, סכרת יתר, לחץ דם מחלות לב ושברים.

עופר בלוטרייך ,מטפס צוקים מקצועי ופיזיותרפיסט ספורט (M.SC, B.PT)

מה לעשות, שלפעמים בשעה שאנחנו עושים פעילות ספורט, אנחנו נפצעים, ולאלו מאתנו, שפעילות ספורטיבית היא דבר שבשגרה, זה בהחלט מתסכל ועשוי להשאיר אותנו עם תחושה של חוסר אונים, בלבול והרבה שאלות.. בשלב ראשון קרוב לוודאי שנשתף ונתייעץ עם המעגל של החברים הקרובים, שותפים לפעילות ספורטיבית, משפחה וכדומה, רוב הסיכויים שהם ימליצו על הרופא שעושה אתך מילואים, לווטרינר המקומי וכו’, בשלב השני אתה מוצא את עצמך מתרוצץ בין בדיקה להדמיה..תקבל תרופות משככי כאבים ומה לא?

החלמה מפציעה

האמת היא שהדברים יכולים להיות פשוטים יותר, ובשעת פציעה אנחנו עשויים לגלות שהגוף הוא מכונה נפלאה שיודעת לגמול לנו על ההשקעה שלנו בו. ורוב רובם של הפציעות מחלימות יפה, והכי מפתיע עם עזרה קטנה.. ריכזתי עבורכם את 15 הכללים שיעזרו לכם לצאת מפציעת ספורט בצורה טובה ונעימה ותשנה את החוויה שלכם מתהליך ההחלמה. הנה הם לפניכם:

15 הדברים שבאמת עובדים בטיפול בפציעה:

  1. גודל הכאב לא תמיד שווה לחומרת הנזק– בתכלס אם כואב לכם זה לא אומר שיש נזק גדול. נכון שכאב הוא מנגנון הגנה, אבל מחקר חוזר ונשנה על כאבי גב למשל לא מצא שום התאמה בין חומרת הכאב לחומרת הנזק או אפילו אם יש נזק בכלל.
  2. האחריות להחלמה היא שלכם– תכלס אתה יכולים להיעזר בבעל מקצוע וזה רצוי וזה הכי טבעי להישען על מישהו בסיטואציה שכזו, אבל קחו בחשבון שאין פתרון קסם ובטחות לא יועילו כאן, אלא אם כן אתם תהיו מוכנים לעזור לעצמכם.
  3. שחיקת סחוס– שחיקת סחוס היא דבר טבעי שקורית לכול אחד ואחד מאתנו.
    לחלקנו יותר, לחלקנו פחות, הסחוס בניגוד לכול הדעות ניזון מתנועה,מחקר שנעשה בנושא מלמד, שגם אנשים שסובלים משחיקת סחוס רצינית שבאה יחד עם כאבי ברך מרגישים שיפור בעקבות תרגול.לכן,אל תפלו במדרון של הפחדות ותמשיכו להיות פעילים.החלמה מפציעה
  4. גוף האדם נועד לתנועה– אנשים נולדו לזוז, ישיבה וחוסר תנועה לא מיטיבה אתנו ולא  מבטלת את נזקי החוסר תנועה. פעילות אירובית מחמצנת את הרקמות שלנו ומחדדת את המוח,מבוגרים בגיל השלישי שהפסיקו להיות פעילים כתוצאה משבר בירך, נוטים למות מהר יותר. תמשיכו לזוז.
  5. ניתוחים אורתופדים– לא כול הניתוחים האורתופדים נחוצים. שיחזור רצועה צולבת למשל בברך אינו נדרש ואפשר לתפקד בספורט ברמה גבוהה גם בלעדיו, אותו כנ״ל לגבי קרעים בסחוסים של הכתף וקרעים במיניסקוסים של הברך, נסו לשקם את אזור הפציעה באמצעות תרגילי פיזיותרפיה, לפני שאתם ממהרים לניתוח ועשו טובה תקראו שוב את סעיף 1 ניתוחים אורתופדים הם לעיתים הפתרון הקל אך לא בהכרח המוצלח תמיד.
  6. טייפינג צבעוני זה מגניב– אבל זה לא תמיד הפתרון, אם אתה משתמשיםב “קינזיו טייפינג”-  – Kinesio Taping תחשבו פעמיים! למה? המחקר לא הראה שום סיבה להשתמש בו.אבל יחד עם זאת, אם זה גורם לכם להרגיש טוב יותר ומדרבן אתכם לעשות פעילות גופנית אז תשימו ממנו מלא! וכמה שיותר צבעוני.
  7. שינה ותזונה– בלי תזונה נורמלית ושעות שינה מסודרות, ההחלמה פחות מוצלחת נקודה. הדלק של הגוף וזמן התאוששות הם קרדינלים להחלמה טובה.למשל, אם אתם לומדים תרגיל חדש, עובדים על חיזוק שריר, מתרגלים מיומנות חדשה, תבנית תנועה וכדומה, המחקר מראה ששינה קריטית הן לגדילה של השרירים והן ללמידה.לגבי חשיבות התזונה אין לי מה להוסיף, מה שאתם אוכלים זה מה שאתם.החלמה מפציעה
  8. טיפולים פאסיבים – אם המטפל שלכם מטפל בכם אך ורק באמצעים פאסיבים, ואתם מוצאים את עצמכם שוכבים כול הטיפול,  תחליפו מטפל.
  9. הטיפול לא נגמר בקליניקה– שוב הגוף הוא שלכם, נתנו לכם שיעורי בית? תעשו אותם, איגוד הבריאות העולמי מצא כי צריך לעשות פעילות גופנית אירובית 5 פעמים בשבוע ופעילות חיזוק של 3 בשבוע, פעמיים בשבוע עם הפזיותרפיסט שלכם הוא המינימום הנדרש ולא מספיק לחיזוק שרירים ושיפור אירובי.
  10. עצימות– עצימות של התרגילים השיקומיים שאתם מקבלים מהפזיותרפיסט צריכה להיות פרוגרסיבית, אם אחרי פרק זמן של בין שבוע לשלושה שבועות, אין שינוי בעצימות של התרגול והשיקום, תתחילו לשאול את עצמכם שאלות, ההחלמה רק תתרחק אם לא תחזירו לעצמכם כוח שריר נורמאלי ותנועה וזה לא יקרה ללא  עקרונות של העמסה וגיוון, זה תקף גם בחיזוק וגם בלמידה של תבנית תנועה חדשה.
  11. מדרסים– לא כול מי שיש לו קשת שטוחה – פלטפוס, צריך מדרסים, יותר נכון מי כן צריך מדרסים? אין תשובה אחת ברורה, לכו לעשות מדרסים רק אחרי שניסיתם טיפול כוללני שזה אולי מרכיב אחד ממנו.
  12. נוגדי דלקת– נוגדי דלקת הם טיפול ביתי שאורתופדים אוהבים לתת, אבל במצבים רבים אין דלקת, כמו למשל בבעיות גידיות כמו בגיד אכילס או במרפק, ולכן זו לא בהכרח התרופה לכול פציעה וברוב המקרים משככי כאבים ללא מרכיב הנוגד דלקת, עדיף!החלמה מפציעה
  13. טיפול מקיף– הטיפול צריך להקיף את כול מעגלי החיים שלכם – לפעמים צריך לעשות שינוי, אם באתם עם כאב צוואר שמשתפר בטיפול של שעה אבל אחרי כך אתם הולכים לשבת בעמדת עבודה מול מחשב לא מותאמת לכם במשך 8 שעות, תבינו לבד את ההמשך… הפזיותרפיסט שלכם צריך להתעניין בשגרת יום שלכם, בעבודה, בתחביבים ולזהות גורמי סיכון ולתת לכם הדרכה בהתאם ולתקן.
  14. אם נפצעתם אל תפסיקו לעשות פעילות – כמעט תמיד אפשר למצוא משהו שאפשר לעשות, נפצעתם בידיים? עדיין אפשר לתרגל את הרגליים ואותו דבר הפוך, צריך להיות יצירתיים ולחשוב מה כן אפשר לעשות. אנשים שהיו פעילים והפסיקו מאבדים את היכולות הגופניות שלהם ורק מדרדרים את הבריאות שלהם יותר, ותזכרו שהרבה יותר קשה להתחיל מחדש.
  15. לכו לפזיותרפיסט– אורתפדים הוכשרו לנתח, אין להם הכשרה בשיקום פיזיקלי והחזרה לתפקוד מלא, כמו שפזיותרפיסטים לא נועדו לנתח.
    פזיותרפיסט הוכשר לטפל בכם הוא יודע להחזיר כושר גופני, להוריד כאב באמצעים שהם לא תרופתיים,לאמן,ללמד תבניות תנועה חדשות ולהתאים ארגונומית את סביבת העבודה שלכם. בארצות רבות כמו ארצות הברית ואוסטרליה וגם בישראל כבר ניתן לפנות לפזיותרפיסט בגישה ישירה, נצלו את זה.

אי אפשר למנוע פציעות ספורט, אבל הסיכון שווה את זה, עשו ספורט ואם חס וחלילה נפצעתם, אל דאגה יש לכם עכשיו את חמישה עשר הכללים!