שאטו גולן יופי של יקב
מאת: סמדר שני Smadar Shani
ביקרנו ביקב המקסים שאטו גולן יקב בוטיק איכותי ביותר שנמצא באזור יפהפה במושב אליעד בדרום הגולן.
במסגרת השהות בראש פינה בצימר פינה בלב, נסענו ליקב שאטו גולן שנמצא במושב אליעד בדרום הגולן במרחק של 40 דקות נסיעה מראש פינה בכביש 98 פנינו שמאלה לכיוון אליעד ושם לאחר כמה מאות מטרים המשכנו עם השילוט ליקב שאטו גולן.
יקב שאטו גולן הוקם בשנת 1999 על ידי משפחת ריביק ממושב אליעד כיקב משפחתי. פתיחה רשמית הייתה בשנת 2002 . היקב מוגדר כיקב בוטיק והוא בבעלות פרטית של שלושה שותפים, יצחק ריבק המנכ”ל, אורי חץ היינן והשותף השלישי חברת ש.א יין בע”מ שמשווקת את היינות של היקב.
את רובם המכריע של הענבים בהם משתמש היקב מגדלים ומטפחים ברמת הגולן.
הכרם ממוקם 3 קילומטר מזרח לכיוון גבול סוריה ,5 דקות נסיעה מהיקב. ליקב יש 150 דונם שבממוצע מכל דונם מייצרים 600 בקבוקים והיום שאטו גולן מייצר עד 100,000 בקבוקים בשנה. בין 5- 10 אחוז מיועד לייצוא לארה”ב.
הבציר נעשה באופן ידני וברוב המקרים ללא שימוש בשמרים, שתהליך היישון בחביות עץ אלון צרפתי נעשה בין 3 חודשים לשנה וחצי בהתאם לסוג היין.
לשאטו גולן 10 סוגי יינות שמתוכם 7 אדומים, 2 לבנים ואחד רוזה. היין לא כשר. אבל בקרוב מאד תסתיים בניין שמיועד לייצור יין כשר, ששאטו גולן בנו במיוחד על מנת לתת מענה לשוק הדתי.
התכנון הוא שמתוך 100,000 שהיקב מייצר בשנה.ייוצרו 20,000 בקבוקים כשרים מזן קברנה סוביניון
בביקורנו ביקב התרשמנו מהמבנה היפהפה הייחודי בו מיוצר ומאוכסן היין וזכינו גם לטעום מהמגוון המרשים של היינות המיוצרים בו לצד הגבינות המעולות של מחלבת ברקנית מעמק יזראל .טעמנו 5 סוגים של גבינות כולן חוץ ממנצ’גו מיוצרות מחלב עז לעומת המנצ’גו המיוצרת מחלב כבש.
הלחם הטעים שהוגש לנו מגיע מ”הנחתום” בבני יהודה ושמן הזית מיוצר בייצור מקומי. התחלנו עם טעימה של יינות מסדרת גשם הכוללת את גשם לבן, גשם ורוד וגשם אדום. גשם כך למדנו הוא שם הקיצור של זנים גראנג’, סירה ומלבק שלושתם מצויינים. גשם לבן הוא בלנד של שני זנים, “גשם ורוד” הוא יין רוזה 2019 מורכב משני זנים 90% גראנג’ ו 10% סירה. יין עם צבע יפהפה, קליל ונעים מושלם לימי הקיץ החמים, גשם לבן הוא בלנד נהדר של גרנאש בלאן ורוסאן. המשכנו עם יין סירה 2018 יין זני מורכב מ %100 ענבי סירה שהוא היין העיקרי של שאטו גולן, והמשכנו עם אליעד 2017 יין הדגל מבוסס בעיקר על קברנה סוביניון 96% מחלקות שונות ו 4% אחוז מרלו וקרוי אליעד כשם המושב על שמו של אלי כהן. ליקב שאטו גולן יש שלושה סוגי יינות משלושה זנים שונים של ענבים: סירה, קברנה ומרלו. כל סוג יין חייב להכיל לפחות 85% מאותו זן.
אהבנו מאד את קברנה 2017 שמורכב מ 86% אחוז קברנה סוביניון, 8% אחוז פטיט בורדו, 6% אחוז סירה ומסתבר שהוא היין הכי פופולארי והכי נמכר ביקב
קינחנו ביין קינוח מעולה מחוזק מענבי טוריגה נסיונל. יין קינוח בסגנון פורט -זן פורטוגזי. אשר מיוצר בשיטה פורטוגזית מסורתית: הענבים נדרכים ברגל, תוססים ספונטנית, נסחטים במסחטת סל ולאחר מכן מחוזקים בברנדי 79% מחברת קוניאק מצרפת. נציין שעיצוב הבקבוקים של יקב שאטו יפים במיוחד (מגיעים מצרפת) והולמים את איכות היין
יקב שאטו גולן למרות שהם מצטיינים באיכות היין לא משתתפים בתחרויות יין, הם שולחים את היינות למבקר יין בארה”ב, ששולח להם חזרה את הציון שלו
מרכז המבקרים של יקב שאטו גולן פתוח בכל ימות השבוע גם בשבתות. רצוי לתאם את הביקור מראש.
טיפים לאזור
*בדרך לשאטו גולן מומלץ לבקר ב”אום אל קנטיר” בית כנסת עתיק שנבנה על ידי רשות העתיקות בשיטה חדשנית. “אום אל קנטיר” הנו מתחם ארכיאולוגי ששווה לבקר בו.בסה”כ בגולן יש סביב חמישים ישובים מהתקופה התנאית ו “אום אל קנטיר” זה היהלום שבכתר!
*לאוהבי בשר מומלץ מאד לבקר במסעדת מושבוץ במושב רמות – השם מושבוץ הוא שילוב של מושב וקיבוץ. החבר’ה שהקימו את מושבוץ הם בוקרים שיש להם עדרי בשר בקר והם מגישים את הבשר בצורה מיטבית. מושבוץ מחזיקים בקצבייה בה ניתן לרכוש בשר ולקחת אותו חזרה למרכז הארץ או ליהנות ממנו במהלך הטיול וזה מומלץ בחום.
הבשר של מושבוץ משובח במיוחד בגלל אופן הגידול של העדרים בטבע ללא אנטיביוטיקה, ללא מכלאות, ורעייה טבעית בשטח וזה בא לידי ביטוי בטעם ובאיכות הבשר וגם באופן בו הם מטפלים בבשר.
*למיטיבי לכת מומלץ לשלב הליכה בזאקי בדרך לרמות.